Китайска яхния с картофи

Китайската кухня е характерна с използването на много подправки и запържване на храната. Тук ви представям една рецепта, която освен лесна за изпълнение, е хранителна, вкусна и леко диетична. Продуктите могат да се купят от всеки магазин, а подправките се продават във всеки голям хипермаркет в България.


Необходими продукти:
1 кг картофи
200-300 гр. пилешко или свинско месо
300 гр. гъби печурки
малко китайски черни дървесни гъби
2-3 моркова
пресен лук
3 скилидки чесън
сол
пресен джинджифил
соев сос
черен пипер
кориандър
кардамон
брашно

Начин на приготвяне:
Чесъна и джинджифила се пресоват и се запържват леко в тенджера. Прибавя се месото и също се запържва до златисто. После се прибавят морковите и картофите и всичко се залива с вода. Яденето се задушава при затворен капак за около 20 мин. или почти до готовност на всички продукти. Ако водата е поизвряла, можете да добавите още. Прибавяте и нарязаните печурки, както и китайските гъби. Китайските гъби се накисват за около 1 час в хладка вода. Тях може да си ги купите от китайски магазин. Обърнете внимание, че те са сухи и след накисването им те набъбват. Подправяте с малко сол, добавяте 2 с. л. соев сос, малко черен пипер, кардамон и кориандър и изчаквате още около 10 мин.
Когато всичко е готово, размивате 1 ч.л. брашно в малко хладка вода и добавяте, за да се сгъсти ястието.Сервирате като поръсвате с пресен лук. Така ароматът му и витамините са се запазили!
Приятен апетит!

Коментари