Пържена херинга


Публикувам тази рецепта, не защото е нещо уникално или някой няма да знае как да изпържи рибата, а защото искам да покажа един лесен начин за пържене на дребна риба.
В случая съм използвала балтийска херинга. Много е вкусна, прилича на сафрид, а е 3 пъти по-евтина от сафрида. Този начин на приготвяне може да се използва при всяка дребна рибка.
Херингата се изчиства от вътрешностите и черната ципа (ако оставите черната ципа, после рибата горчи). Измива се и се нанизва на дървени шишчета. Трябва да съобразите дължината на шишчетата с големината на тигана, в който ще пържите рибата. Тъй като рибата е дребна, това че е нанизана на шишчета позволява по-лесно да я овалвате в брашно, по-лесно да я обръщате в тигана и после да я вадите от тигана. Осолявате и изчаквате известно време - 1-2 часа да си поеме солта. След това овалвате в царевично брашно, може и обикновено бяло брашно и пържите в загрята мазнина. След като рибката се изпържи, изваждате я за шиша и я издърпвате. Така с много малко движения можете да изпържите хубава рибка. По този начин всички рибки ще са изпържени еднакво и ще спестите и малко електроенергия. :)

Коментари

Анонимен каза…
Идеята за шишчето е много добра. Никога не бих се сетил :)