Панирано пилешко в сладко-кисел сос

Много обичам да смесвам различни вкусове, затова обичам и сладко-кисел сос. Но всичко, което предлагат в китайските ресторанти, е приготвено по НЕтолкова хигиеничен начин, според мен. Затова реших да се разтърся в интернет за рецепти и открих доста начини. Всеки може сам да потърси и други, но тази според мен е най-сполучлива, не изисква особено време и най-важното става неврероятно вкусно!
Умишлено не слагам натриев глутамат, защото освен че не харесвам вкуса му, но и защото няма смисъл да му придавам по-голяма трайност. Ако вкъщи панираните хапки не изглеждат бухнали като бухтички, то е защото в китайските ресторанти по различен начин преработват месото. Те не го сваряват предварително, а го накисват 24 часа в разтвор на сода бикарбонат. Според мен това не е толкова здравословно, а аз съм привърженичка на малко по-здравословната кухня. Моето мнение е, че рецептата, която предлагам е вкусна и сравнително здравословна!
Първото нещо, което трябва да направите преди да започнете да правите сладко-киселия сос, е да включите аспиратора. Миризмата е ужасна!

Необходими продукти:
пилешко месо
брашно
олио
За соса:
200 мл. оцет
200 г. захар
сол
100 г. доматено пюре
1 с. л. обикновено нишесте
соев сос
джинджифил на прах
карамфил
канела

Начин на приготвяне:
Сварява се месото в подсолена вода. Накъсва се или се нарязва на парчета. Месото може да е каквото желаете. Става също много вкусно и с риба или свинско месо. Ако изберете да е пилешко - по ваш избор е дали да е от филе или от бутче. Панира се по следния начин - в паничка се смесва вода и брашно. Трябва да стане гъста каша. ако стане прекалено гъста, можете да разредите с малко вода или обратното - ако е течна - добавяте още брашно. След това в сгорешено олио панирате, като внимавате да не прегорят. Трябва съвсем леко да се зачервят от двете страни панираните парченца.
След това се приготвя сосът. Както написах по-горе - първо включете абсорбатора. Миризмата е ужасна и много силна. В тенджера се сипва оцетът и захарта. Като се разтопи захарта, се прибавя доматеното пюре, малко сол, малко соев сос, шипка джинджифил, шипка карамфил/ако е смлян, ако не е - 2 пръчици/ и щипка канела. Когато започне да се надига /надига се както прясното мляко, когато  се сварява/, се прибавя размитото нишесте. Махате от котлона и соса е готов.
В тиган загрявате много малко олио. Слагате панираното пилешко месо, сипвате соса и запържвате заедно за около 1-2 минути.
След това сипвате в чиния и се наслаждавате на вкусното пилешко в сладко-кисел сос.

Ако искате да стане още по-вкусно и по-интересно ястието, можете в тигана да запържите морков и краставичка, нарязани на едри парчета и малко фъстъци. След това прибавяте панираното пилешко месо и соса. Пак запържвате всичко за около 1-2 мин и т. нар. ПИЛЕ ПО ИМПЕРАТОРСКИ е готово!


Да ви е вкусно!

Коментари