Кифлички

Обожавам кифличките - със сирене, с мармалад - всякак! Разтърсих се на рецепта и открих! Станаха от първия път и то много вкусно. Затова реших да я кача в блога ми, пък който иска да я пробва - да му е сладко после хапването.

Необходими продукти:
5 яйца
500 мл прясно мляко
1 мая
около 150 мл олио
6-8 с.л. захар
1 ванилия
около 1 кг брашно

Начин на приготвяне:
Към млякото, което е стоплено за няколко часа на стайна температура, се прибавят маята, 3-4 с.л. захар и 3-4 с.л.брашно. Сместа се оставя настрани за около 10 мин. да шупне.
Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се сипват сместа от яйцата+олиото+останалата захар+1 ванилия и сместа с маята. Тестото се омесва добре и се оставя да втаса за около 1 час. След като втаса се разделя на 4 топки, всяка от които се намазва с олио да почине малко.
Вземате едната топка и разточвате на тънко да стане окръжност. След това всяка окръжност се реже на триъгълници (сектори) и се слага там сладко или сирене, или кой каквото пожелае. Навиват се и се слагат в тава - на дъното на тавата е хубаво да има хартия за печене. Намазват се с яйце, може малко сусам и малко олио и се пекат на около 200 градуса.

Коментари