Козунак

Много обичам козунаци, особено с повечко стафиди, локум и орехи! Всяка година все се каня да правя по Великден, но все не остава време, а и знам, че трудно се прави! Вярно е! Което си е така, така си е! Но да знаете,че по-вкусно от домашния козунак няма! Тази година реших да се пробвам и стана невероятен! Когато се прави, козунакът обича да му е топло. Млякото и яйцата оставете още от предишната вечер навън в стаята да си седят на топло - и те трябва да са със стайна температура, а не да се извадят от хладилника преди омесването му. Казват, че козунака за да стане на конци, трябва да се бие 100 пъти в земята. Е аз не съм го била, но първото месене си е доста. Така че,който ще се захваща, да знае, че иска доста работа и доста часове втасване. Но пък после резултатът си заслужава!

Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
около 150 гр. олио
1-2 ванилии
1 мая
брашно около 1 кг
1 капс.лимонова есенция
ядки, локум и стафиди за декорация

Начин на приготвяне:
Маята, малко захар и малко брашно се размиват в млякото, което е стояло на стайна температура поне няколко часа. Оставя се сместа да шупне за около 10 мин.  След това брашното се пресява три пъти. Прави се кладенче в него и се добавят захарта + яйцата (4 яйца + 1 белтък, единия жълтък се отделя за намазване после на козунака) и сместа. Замесва се тестото като постепенно се добавя и олиото. Не го правете с масло или маргарин, а само с олио, защото от маслото и маргаринът козунакът става ронлив,а не на конци. След като се омеси много добре тестото се оставя на топло за около 1-2 часа да втаса тестото.

След това се омесва наново като се добавят лимоновата есенция и ванилията. Тестото се разделя на 8 малки питки. Леко се разточват с ръце и във всяка една се поставят ядки, стафиди и локум (кой каквото има). После всяка от тях издърпваме да стане на шнур. Вземаме 4 шнура и ги слагаме на кръст, като 4-те края са събрани в средата. И започваме да плетем плитка. Така е готов единия козунак. Същото правим и с другите 4 шнура. Аз предпочитам да имам два козунака, а и по-лесно после ги събирам в една голяма тава. Но всеки сам решава как да си сплете козунака. Ако иска, може и с 3 шнура и в кръгла тава. Аз съм правила и двата варианта и повече ми харесва на два по-малки козунака.
Отново се оставят сплетените козунаци да втасат за около 1-2 часа и след това се намазват с жълтък, поръсват се със захар и стафиди и ядки.
Козунакът се пече на умерена фурна от 170-180 градуса средната част на фурната. Проверява се дали се е изпекъл с клечка за зъби. Като го боднете и извадите клечката, тя трябва да е суха,без тесто по нея. Така се пробва на няколко места. Ако всичко е ок, можете да изваждате козунака и да си похапнете сладко-сладко!
Добър апетит!

Коментари