Лазаня с кайма

Лазанята е характерно италианско ястие - много обичано от малки и големи. Аз лично предпочитам повече плънката, затова с един пакет кори за лазаня приготвям две тави. Тези, които са решили да я приготвят, трябва непременно да знаят - трябва да имате достатъчно време за подготовката на лазанята! Всеки може да я приготви по какъвто иска начин и с каквито иска продукти. Тук давам примерен начин, но лично аз много я харесвам приготвена така!

Необходими продукти:
1 гл. лук
1 морков
няколко скилидки чесън
500 гр. кайма или свинско месо накълцано на дребо
доматен сок или белени домати
доматено пюре или лютеница
зехтин, риган, черен пипер, индийско орехче, сол
брашно
прясно мляко
олио
сирене
кашкавал
кори за лазаня

Начин на приготвяне:
Сос болонезе: Задушете глава лук, морков и няколко скилидки чесън в 4 с.л. зехтин(олио). Добавете 500 гр. каимата и я запържете. Добавете 800 гр. (1 бутилка дом. сок) белени домати, 2 с.л. дом. пюре, разредено с 1 чаша вода. Оставете да се поизпари течността. Добавете 3 черпака вода или зеленчуков бульон (на маги - 1 кубче разтворено във вода) и оставете да ври в продължение на 45 мин - може и по-малко, но да е рядък соса, да не е гъст. Подправете на вкус - аз слагам черен пипер и малко риган.
Сос бешамел: разтопете 60 гр. масло(олио) и добавете към него 2-3 супени лъжици брашно. Добавете бавно 500 мл мляко, като внимавате да не се образуват бучки. Посолете, добавете малко индийско орехче и оставете соса да заври, като непрекъснато го разбърквате до сгъстяване. Не го оставяй много да се сгъсти - и той трябва да е по-рядък, като балбукне веднъж и го махнете от котлона.
Приготовление: Затоплете предварително фурната на 250 градуса. Намажете подходяща тава с масло и сложете на дъното и малко от двата соса. Сложете 3 листа лазаня - да покрият дъното, сос с месо и сос бешамел, поръсете с малко настъргано сирене. Направете по този начин максимум 5 реда. Най-накрая покрийте обилно със сос бешамели поръсете обилно с кашкавал. Поставете тавата върху скарата по средата на фурната и оставете да се пече в продължение на 20 мин. Нека готовото ястие престои 10 мин преди да го сервирате.

Коментари