Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз - да не е бисерен, а Тайбонат.
грах
царевица
2-3 скилидки чесън
2 яйца
1 морков
олио
соев сос
сол
щипка захар
по желание може да добавите свинско, пилешко, риба или колбас
Начин на приготвяне:
1 ч.ч. ориз - да не е бисерен, а Тайбонат.
грах
царевица
2-3 скилидки чесън
2 яйца
1 морков
олио
соев сос
сол
щипка захар
по желание може да добавите свинско, пилешко, риба или колбас
Начин на приготвяне:
Вземате ориза, измивате го в няколко води и го сварявате в дълбока тенджера в съотношение 1:1,5, т.е. на 1 ч.ч. ориз 1,5 чаша вода. Препоръчвам ви да използвате бланширан ориз Тайбонат. Купила съм го от обикновен хранителен магазин. Той е дългозърнест и не се слепва в последствие. Слагам снимка, не за да правя реклама, а за да може да се ориентирате по-лесно на щанда. Пробвах с обикновен бял бисерен ориз, но той се разкашква и разварява или остава дървен и не сварен. Така ястието не става толкова вкусно както в китайския ресторант. Вари се на не много силен огън за около 10-15 мин. Задължително се сварява на плътно затворен капак без да се разбърква. Оризът си поема цялата вода, но внимавайте да не загори на дъното. Когато стане готов, оризът се дръпва настрани и се слага тиганът. Аз ползвам обикновен тефлонов тиган. Предполагам обаче, че е по-удобно за приготвяне в тиган Уок.
Сипва се малко мазнина, много малко тъй като в тефлонов тиган няма нужда да е много, защото в тефлонов тиган не залепват продуктите. След като загрее се чукват яйцата и се бъркат непрекъснато, После се прибавя накълцания предварително чесън. Ако прибавяте месо, сега трябва да го запържите. След това прибавяте зеленчуците - моркови, грах, царевица. По желание можете да сложите и други зеленчуци по ваш вкус. Запържвате ги около 10 мин. Накрая прибавяте ориза, малко соев сос, малко сол и щипка захар. Разбърквате добре около 2-3 мин на котлона и след това ориза е готов.
Важното при запържването на всички съставки е почти непрекъснатото им бъркане.
Коментари