1 кофичка цедено кисело мляко или 2-3 коф. кисело мляко
2 скилидки чесън
щипка копър
сол
черен пипер
За панировката:
2 яйца
бяло брашно или царевично брашно
корнфлейкс, галета или фини овесени ядки
олио
Начин на приготвяне:
Разбърквате пресования чесън, копъра и цеденото кисело мляко. Ако ще готвите с обикновено кисело мляко, преди това го изцедете за 2-3 часа в тензух или двойна марля. След като объркате добре всички съставки, добавете малко сол и черен пипер на вкус. После оставете сместа да се оцеди за половин час в тензух и започнете панировката.
Смесете в плитка, но голяма чиния, брашно и корнфлейкса. Аз лично предпочитам да ги приготвям с царевично брашно и фини овесени ядки - те са богати на много полезни витамини и минерали. В отделна малка купичка разбийте яйцата. Сложете на котлона в метален съд олио - по възможност нека да е малък, но по-висок (например метална купичка). Така ще можете да сложите повече олио, за да се стегне бързо яйцето, а няма да имате голям разход на мазнина.
С малка лъжичка гребвате от сместта, овалвате в брашното, после в яйцето и потапяте в мазнината. Моят съвет е предвариетлно да си направите заготовката с млечните топки и да остане само да ги потопите в яйце. Процеса на паниране е много кратък, тъй като всички продукти са готови за консумиране и единствено изчаквате да се зачерви яйцето. След като се зачервят от едната страна, обръщате топките, изчаквате да се изпържат и от другата страна и изваждате. Тъй като всичко става много бързо, няма смисъл да ги отцеждате в хартия, тъй като те не са поели много мазнина.
Приготвянето им е сравнително лесно, а ефекта е голям, ако искате да изненадате свои гости. Добър апетит!
Коментари