1 л. прясно мляко
250 гр. ориз10 с.л. захар
канела за поръсване
1-2 ванилии
Аз приготвям млякото с ориза по следния начин. Изсипвам измития ориз в тенджерка (по възможност да е по-широка и по-голяма, защото ориза набъбва и е по-удобно при бъркане) и заливам с 1-2 чаши вода. Тя много бързо се изпарява след завирането. След това с черпак добавям от млякото постепенно, а не изведнъж. Добавям и захарта. След завиране на млякото намалям котлона на 2, за да не загори и разбърквам постоянно с дървена лъжица или шпатула. Продължавам да сипвам постепенно от млякото - така контролирам желаната гъстота на сутляша. Десертът е готов, когато ориза е напълно омекнал. Накрая добавям ванилиите за аромат. Докато е горещ, го сипвам в купички и поръсвам с канела. Оставям на стайна температура.
Коментари