Хранене на бебето - каква храна може и не може да яде?

Много важно е да кърмите бебето си колкото може по-дълго. Разбира се, след като започнете да въвеждате сокчетата и пюретата, продължавате да кърмите - сутрин за закуска, вечер - за вечеря и между храненията или с други думи казано: Храната замества постепенно кърменията през деня. За да имате повече кърма и за да кърмите по-дълго, яжте много пресен лук, пийте много вода и прясно мляко.

Всяка майка сама решава кога да започне да дава сокчета и пюрета на детето си. Българската педиатрична школа препоръчва започването на сокчетата да става в края на втори или в началото на третия месец. Световната Здравна Организация препоръчва изключителното кърмене до шестия месец. Аз лично започнах да давам сокчета в средата на третия месец.

Правилата при въвеждане на каквато и да е храна са:

1. Всяка нова храна се дава преди обед, защото до края на деня майката да може да наблюдава детето как я възприема и има ли нежелани реакции.

2. Храненията, които се заместват с пюрета, са в следната последователност - закуска за 10 часа, следобедна закуска, обяд, сутрешна закуска, вечеря. Това е процес и трае с месеци.

3. Отначало винаги се започва с плодове и зеленчуци. Тъй наречената твърда храна (немлечната храна) се дава отначало по няколко лъжички.

4. Никаква сол до 1 годинка в каквито и да е пюрета и храни - тя може да увреди техните бъбречета, тъй като те не могат да я преработят!

Пълноценното хранене има огромно значение за правилното развитие и здраве на детето. За нормалното развитие на бебето храната, която приема, трябва да съдържа всички необходими хранителни елементи: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода в правилно съотношение за всеки етап от неговото развитие.

Българската педиатрична школа препоръчва в края на втория месец детето да започне да получава пресни плодови и зеленчукови пюрета, като количеството се определя по следната формула - броя на месеците, умножен по 10, т.е. трети месец - 30 гр. и т.н. Всичко обаче зависи и от апетита на детето. Не забравяйте, че то все пак е и отделен индивид със свои собствени вкусови предпочитания. Може някой плод или зеленчук да не го хареса и да отказва да пие, приготвеното сокче от него. Не го насилвайте! Пробвайте след няколко дена. Някои сокчета/ пюрета дейтват запичащо - ябълки, моркови, а дръги - разхлабващо - домати, сливи, круши, грозде.

От 6-ия месец може да се започне въвеждането на "твърдата" храна. С растежа на бебето и увеличаването на неговата активност се увеличава и необходимостта за получаване на повече витамини, минерали и хранителни елементи, които кърмата вече не може единствено да ги достави. Обикновено по това време бебета могат да сядат, да отварят уста, да поемат бебешката лъжичка и да гълтат храната, която им се дава. Ако все още имате кърма - продължавайте да кърмите успоредно и с даването на другата храна. Млякото на майката е не само храна, но и начин на защита и важна помощ за растежа и развитието на бебето.

Обстановката при хранене също е много важна. Отначало е добре да храните бебето в отделна стая, без хора - само вие и бебето и без телевизия, радио или други излишни дразнения. Бебета са любопитни към всичко, което ги заобикаля. Детето трябва да насочи цялото си внимание към храненето и да се наслади на нейния вкус и мирис. Така и то по-бързо ще се нахрани. Отначало е добре да е във вашите ръце, по-късно може да е вече на стол или в количката. Към седми или осми месец вече може да го/я слагате на масата по време на храненето на всички членове на семейството. Така на детето ще му е още по-забавно и ще се почуства вече и като част от семейството.
Почти всички плодове са подходящи за децата - ябълки, круши, праскови, кайсии, череши, банани, грозде. Плодовете трябва да са пресни и добре узрели. Отначало давайте сокове приготвени само от един плод. Постепенно смесвайте от два вида плодове. Приготвения сок трябва веднага да се даде, за да се избегне в последствие неговото окисляване. Не може да се дават никакви сокове от цитрусови плодове и власинчести плодове - ягоди, малини, киви до края на 9 месец (така бях прочела в една книжка) или до навършване на 1 годинка (според моята педиатърка). Аз лично няма да бързам с даването на тези плодове и мисля да изчакам до края на годинката.

Зеленчуците съдържат много минерали и полезни витамини. Отначало можете да започнете с пюрета и сокове от моркови и домати. В последствие можете да комбинирате - по книгите се препоръчва кореноплод с друг вид зеленчук. Аз можех да комбинирам единствено моркови с броколи и картофи с броколи. Но давах и комбинация картофи с моркови. Е, по-късно започнах и с праз лук. Нещото, което ме е ръководило при комбинацията на зеленчуците и изобщо при приготвянето на пюретата, е те да бъдат съобразени с нашия вкус, като естествено не прибавям никаква сол и да са без подправки. Боб, леща и зелен фасул пише по книгите, че може да се дават след 9-ия месец. Моята педиатърка ме посъветва след навършване на годинка. Мисля, че не е проблем да изчакам и повече. Това са тежки храни и няма защо да бързам с даването им.

Зърнените храни са богати на желязо. Казват, че може да се започне с ориз. Е да ама, моята дъщеря не го долюбва особено. Приготвям й го с тиквички, моркови и други зеленчуци, но това след 7 месец. Важно е да знаете, че е добре да се започне изобщо с даването на зърнените храни след шестия месец, защото те съдържат глутен. Той може да предизвика диария или по-късно алергии. Не е задължително, но по-добре не бързайте. Аз лично предпочитам да давам много по-полезните овесени ядки. Купувам пакет фини овесени ядки, сварявам ги с вода и ги прибавям към ябълковото пюре. След 8 месец започнах да прибавям към това и канела - детето много харесва този десерт.

Когато започнете да давате месо, започнете с по-леко месо - пилешко, пуешко, телешко, риба. Свинското месо е най-тежко и най-вредно! В магазинната мрежа се предлагат най-различни месни пюрета, които са за бебета след 4 месец. Други пък казват, че на децата трябва да започне да им се дава месо след 7 месец. Аз лично започнах след 7 месец. Винаги следвам правилото - няма защо да бързам, после цял живот ще яде месо! Също така бебета си знаят най-добре от какво имат нужда. Ако детето не иска да яде дадена храна или е още нетолкова полезна за него/нея, или просто не му/й харесва тази храна. От 8 месец можете да давате и дроб, но само ако знаете, че животното е хранено с естествена храна. Ако не сте сигурни, по-добре не го давайте. Всякакви деликатеси, салами, пастети, колбаси и т.н. трябва да се изключат от менюто на децата. Те освен че съдържат сол, имат и доста подправки. Рибата е подходяща за децата след 8 месец. Не забравяйте, че освен месо, пюретата трябва да съдържат и зеленчуци.

От 5 месец моята педиатърка ми препоръча да давам на дъщеря ми 1/4 сварен жълтък. Много го хареса. Яйчният жълтък е висококалорична храна и е изключителен полезен за развитието на мозъка и нервната система на бебето. Яйцата трябва да са пресни и да се варят поне 10-15 мин., за да се избегне заразяването със салмонела.

Внимавайте със захарта, защото плодовете са богати на фруктоза и са достатъчно сладки. Прибавяйте само там, когато смятате, че плодовете не са достатъчно сладки. Медът не се препоръчва на бебетата през първата годинка, защото консумацията му не изисква термична обработка и по този начин може да причини алергии или бактериални заболявания на храносмилателната система.

По магазините се продават най-различни пюрета, каши, чайчета и сокчета. Моят съвет е да се използват умерено купешките продукти и по възможост да се дават повече прясно изцедени сокове и чайове и домашно приготвени каши и пюрета. Пюретата за основни яденета могат да се редуват - купешки и домашно приготвени, ако не ползвате детска кухня. Не забравяйте, че цеховете и фабриките за производство на детски пюрета, както и детските кухни се следят за хигиенни и всякякви други изисквания. Можете спокойно да се доверите на купешките пюрета. Детската кухня започва след около 10 месец. При нея проблема е, че се плаща на месец и ако детето реши, че иска разнообразие в храната или не иска да яде дадено ядене, то тогава изгаряте с доста парички. Всяка майка сама решава как и с какво ще храни детето си. Не забравйте, че то се нуждае от много витамини, минерали и други полезни вещества, които то ще си набави от разнообразната храна. Аз лично към 12 месец започнах да давам на дъщеря ми да опита от всичко, което ям, включително и вафли, шоколад, пастет, баница, пица, туршии и т.н. По този начин тя сама ми показа кое харесва и кое не. След месец нещо, което ми е отказала да консумира пак й го предлагам. Ако започне да яде, така аз разбирам кога тя вече започва да изпитва необходимост от дадена храна, за да я включа в менюто й.

Най-важната задача на всяко семейство е да създаде добри навици за правилното хранене на детето! Здравословните навици се създават още от най-млада възраст!

Коментари