Баница с праз

Много обичам баница, а и не познавам някой, който да не обича тази българска закуска. Българите добавяме към традиционната рецепта за баница какви ли не още плънки - зеле, праз, спанак, месо и т.н. Реших и аз да представя моята баница с праз. Обикновено я приготвям като вита баница, но сега ще предложа рецепта за редена баница.

Необходими продукти:
1 пак. точени кори
4 яйца
1 стрък праз
200 гр. сирене
копър
олио
1/2 ч. лимонада

Начин на приготвяне:
Нарязаният на ситно праз се задушава с малко олио и вода в тиган за кратко. След това се смесват - 3 яйца, сирене, праза и копъра. Разбърква се всичко много добре и се започва реденето.
В намазнена тавичка се постилат 2-3 листа и отгоре малко от плънката, после пак 2 листа и пак плънка. Така докато се свършат листите кори и плънката. След това се разбива едно яйце и половин чаша лимонада. Ако нямате лимонада, можете да смесите: половин чаша вода + 1 ч.л. сода + 1 ч.л. лимонена киселина. Получава се същия ефект. Заливате баницата и я печете на фурна от 220 градуса.
Ако искате баницата да е вита, тогава разтилате точените кори и на всеки две кори намазвате помежду им малко олио. Намазвате едната кора с плънка и после двете кори ги завивате заедно с плънката. Продължавате същата процедура докато свърши плънката и корите. Накрая намазвате баницата отгоре само с жълтъка от последното яйце.
Надявам се моето предложение да ви се стори вкусно и ... Приятен апетит! 

Коментари